Minder ingrijpende sanering lijkt mogelijk
Provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg nv bereiden een nieuw bodemsaneringsproject voor. Een nieuwe Vlaamse beoordelingsmethode en meer kennis over de PFAS-verspreiding in de kleiputten Terhagen maken een minder ingrijpende sanering mogelijk.
Ingrijpende sanering leek wenselijk
In het eerdere bodemsaneringsproject onderzocht een onafhankelijk erkend bodemsaneringsdeskundige verschillende saneringsvarianten. Volgens de toen geldende methodiek ‘best beschikbare techniek tegen een redelijke kostprijs’ kwam als beste variant naar voor: een grondige isolatie van beide storten en de tussenliggende zones door afdekking en met een voldoende ophoging voor herbebossing en landschapsbouw. De provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg nv dienden dat in 2022 als saneringsproject bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in. OVAM vroeg vervolgens extra informatie en aanvullingen wat tot bijkomend onderzoek leidde waardoor de PFAS-verontreiniging in het huisvuilstort aan het licht kwam.
Nieuwe regelgeving maakt minder ingrijpende sanering mogelijk
De provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg nv werken de komende maanden een nieuw bodemsaneringsproject voor de Kleiputten Terhagen uit. Tijdens bijkomend onderzoek in 2023 werd de aanwezigheid van PFAS in het huisvuilstort en de naastgelegen visvijver vastgesteld. Dat leidde tot extra onderzoeken om de wijdere verspreiding van die PFAS in kaart te brengen. De PFAS-verontreiniging moet immers ook in het bodemsaneringsproject worden opgenomen. In 2023 stelde de OVAM ook een nieuwe beoordelingsmethode vast die de manier om verschillende saneringsvarianten tegen elkaar af te wegen, wijzigt. Zo wegen de impact van een sanering op de bestaande natuur en het gegenereerde transport negatiever door. De grondigheid en de kostprijs van een sanering wegen dan weer minder zwaar door. Het oorspronkelijke saneringsproject met een omvangrijke afdekking en grote terreinophoging wordt hierdoor minder waarschijnlijk. We verwachten dat een sanering die zich beperkt tot een isolatie van beide storten en met minder aanvoer van grond beter tegemoet zal komen aan de nieuwe criteria. Een minder ingrijpende sanering dus, waarmee hopelijk ook een einde komt aan de jarenlange discussie met de buurt.
Voorrang voor asbeststort
De saneringswijze voor het asbeststort wijzigt niet, de eindafwerking mogelijks wel. Beide storten worden nog steeds samen bekeken, in één gezamenlijk bodemsaneringsproject, want de administratieve aanpak is identiek, ook qua doorlooptijd. Zodra de saneringswerken starten, komt het asbeststort wel als eerste aan de beurt. De sanering en definitieve afwerking van het asbeststort is en blijft voor De Vlaamse Waterweg een prioritair dossier. We blijven streven naar een gezamenlijke, duurzame aanpak van beide storten. Wanneer de saneringswerken starten, is afhankelijk van de doorlooptijd en eventuele reacties of bijkomende vragen van OVAM.
Volgende stappen
In het nieuwe bodemsaneringsproject nemen de provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg nv nieuwe en dus ook minder ingrijpende saneringsmogelijkheden op. Ze wegen die af volgens de nieuwe beoordelingsmethode en maken een milieueffectenrapport (MER) op om te komen tot de beste saneringsvariant. Daarover zal een openbaar onderzoek lopen zodat iedereen er zijn mening over kan geven. De eindbeslissing van OVAM bepaalt tenslotte de saneringswijze en ook hoe het gebied er na de sanering uitziet.
Op de hoogte blijven?
De meest actuele informatie is steeds beschikbaar op deze website. Je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief over dit project. Vragen over dit project? Contacteer de projectleiders via sanering.kleiputten@provincieantwerpen.be.