Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Hoe lang blijft de afdekfolie werkzaam?

  1. Concept van isolatie

De minerale laag garandeert de lange termijn isolatie van het afval omdat klei niet biologisch of chemisch afbreekt.

Klei (of een kleimat) kan wel fysisch (reversibel of irreversibel) degraderen:

  • Krimp en vriesscheuren door droogte en vorst zijn irreversibele schade aan klei waardoor het zijn waterdichtheid verliest.
  • Ook CEC (cation exchange capacity) effecten kunnen de waterdichtheid van de klei beïnvloeden.
    Wanneer, bijvoorbeeld, Na-bentoniet in contact komt met Ca zal er een Na-Ca uitwisseling optreden waardoor de klei verkruimelt en de waterdichtheid kan verminderen.

Daarom wordt er bovenop de klei nog een HDPE folie voorzien, met bijkomende deklagen.
Deze folie zal de onderliggende klei beschermen tegen uitdroging en Ca invloeden en zal tevens zelf een uitstekende extra waterdichtheid opleveren.

In ideale omstandigheden zou een HDPE folie het tot 500 jaar kunnen uithouden (men kan dit in labo bij hogere temperaturen simuleren) om dan ten onder te gaan aan oxydatieverschijnselen (te vergelijken met een oude elastiek die compleet  verkruimelt).
Om oxidatie te beperken moet de folie daarom bedekt worden met grond (tegen oxidatie door UV en IR licht). Om die reden wordt ook anti-oxidant toegevoegd (carbon black), wat de kleur van de folie verklaart.
Vaak treden er reeds veel vroeger andere degradatiefenomenen op in de folie, namelijk “creep” en “stress crack”. Deze zijn gerelateerd aan de kwaliteit van de folie en de spanning/trek die de folie ondervindt in de toepassing.
Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom het design zo belangrijk is.
De folie is zo ontworpen dat er maximaal een rekking van 3 % optreedt, om de creep en stress crack te beperken en de levensduur van de folie (en dus klei) te verlengen.

  1. Concept van nazorg
    Wanneer de folie faalt, neemt de klei over. Deze kan het nog zeer lang (500 jaar) uithouden.
    De levensduur van klei en folie is meer dan voldoende voor de capping van een huishoudelijke stortplaats. Deze stortplaats zal immers inertiseren na een tijd, waardoor de nood aan capping verdwijnt.
    Voor elke zgn. hazardous waste stortplaats, dient er in principe een eeuwigdurende capping en dus monitoring te zijn. Hierbij wordt de functionaliteit van de capping (klei + folie) opgevolgd en bij subtantieel falen dient deze te worden hernieuwd.

Deel op facebook