De minerale laag garandeert de lange termijn isolatie van het afval omdat klei niet biologisch of chemisch afbreekt.
Klei (of een kleimat) kan wel fysisch (reversibel of irreversibel) degraderen:
Daarom wordt er bovenop de klei nog een HDPE folie voorzien, met bijkomende deklagen.
Deze folie zal de onderliggende klei beschermen tegen uitdroging en Ca invloeden en zal tevens zelf een uitstekende extra waterdichtheid opleveren.
In ideale omstandigheden zou een HDPE folie het tot 500 jaar kunnen uithouden (men kan dit in labo bij hogere temperaturen simuleren) om dan ten onder te gaan aan oxydatieverschijnselen (te vergelijken met een oude elastiek die compleet verkruimelt).
Om oxidatie te beperken moet de folie daarom bedekt worden met grond (tegen oxidatie door UV en IR licht). Om die reden wordt ook anti-oxidant toegevoegd (carbon black), wat de kleur van de folie verklaart.
Vaak treden er reeds veel vroeger andere degradatiefenomenen op in de folie, namelijk “creep” en “stress crack”. Deze zijn gerelateerd aan de kwaliteit van de folie en de spanning/trek die de folie ondervindt in de toepassing.
Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom het design zo belangrijk is.
De folie is zo ontworpen dat er maximaal een rekking van 3 % optreedt, om de creep en stress crack te beperken en de levensduur van de folie (en dus klei) te verlengen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het project dankzij onze digitale nieuwsbrief
15-06-2022 Op 27 juni voert Geolab pompproeven uit op het voormalig huisvuilstort van Terhagen.Nota bene: deze werken zijn in geen geval de start van de saner... lees meer
07-06-2022 OVAM opteert ervoor om een nieuw openbaar onderzoek te organiseren van het BSP Kleiputten Terhagen, en dit zowel in Boom als in Rumst.Het ‘Bodemsa... lees meer